Op. Dr. Yasemin Tontuş | Kadın Doğum Uzmanı

Hamilelikte Beslenme Tüyoları

Anne adayı olduğunuzun haberini aldığınızdan itibaren hayatınızda pek çoğu şeyi değiştirme kararı alırsınız. Bir parçanız olan bebeğiniz için sorumluluklarınızı gözden geçirirsiniz ve o ana kadar sizin için önemi olmayan konular bile artık dikkatinizi çekmeye başlar. Tabii ki öncelikli kaygılarınızdan biri hamilelikte beslenmedir. “Acaba bebeğim yeterli besleniyor mu” düşüncesiyle beslenme düzeninizde değişikliklere gidebilirsiniz. 

Vücudun taşıma ve bağışıklık sisteminde görevli olan su, alınan besin öğelerinin vücut hücrelerine taşınmasında ve metabolik atıkların da vücuttan uzaklaştırılmasında görev yapar. Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin artan kan hacmi için günlük 2-3 litre arası sıvı tüketilmesi önemli. Bunun 8-10 bardağı su olmalıdır. İdrar renginin açık sarıdan koyu sarıya doğru gitmesi günlük tüketilen sıvı miktarının yetersiz olabildiğini gösterir.

Suyun dışında tüketilen diğer sıvı içeceklerin kafein, karbondioksit ve yüksek miktarda şeker içermemesine dikkat edilmeli. Hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, şekersiz doğal meyve kompostolarını tercih edin. Ancak hamilelik diyabeti riski varsa ve hamilelik hedeflenen kilolar içerisinde devam etmiyorsa meyve suyu ve komposto tüketirken dikkat edin. Terle beraber oluşan tuz kaybını önlemek için de tuzu yoğun olmayan ayran rahatlıkla tercih edilebilir. Hamilelik ödemi, hipertansiyonu ve preeklampsi sorunu olan anne adayları için özellikle tuzlu ayrandan uzak durulması gerekir.

Bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan ve özellikle yaz ishallerini önlemekte de faydalı bulunan probiyotikler hamilelikte sıvı alımını kolaylaştıran ürünler arasında. Yüksek kalsiyum içeriği ve ferahlatıcı özelliği ile anne adayları tercihlerini kefirden yana kullanabilir.

Fethiye Kadın Doğum Uzmanı Yasemin Tontuş